Gęsina jest zdrowa
Gęś jest bardziej kaloryczna niż kurczak co odstrasza wielu konsumentów. Jednak należy pamiętać, że są to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, a tych nie trzeba się obawiać.
Producent gęsi
Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję.
Polska gęś – eksport
Gęś pochodząca z Polski cieszy się wielkim uznaniem wśród zagranicznych konsumentów. Najwięcej gęsi z naszego kraju trafia na niemieckie stoły. Nasi zachodni sąsiedzi jedzą więcej gęsi niż Polacy.
Gęś jest wybredna
Gęś żywi się głównie trawą i owsem. Nie przyjmuje pokarmu złej jakości, jest wybredna. Stąd mięso gęsie cechuje się niezwykłymi walorami smakowym, jest bardzo wartościowe.
Obniża cholesterol
W mięsie gęsi obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas omega-3 oraz kwas omega-6 pomaga to zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi.